Qua energiemeters zijn er twee hoofdsoorten die in gebruik zijn. Voor het opnemen van het energie verbruik worden er enkele meters en dubbele meters gebruikt. Maar wat is het verschil tussen enkele meters en dubbele meters voor energie? Lees snel verder, want in onderstaand artikel geven we je antwoord op deze vraag

Wat is het verschil tussen enkel en dubbel tarief voor energie
© Pixabay.com

Welk verschil is er tussen enkele meters en dubbele energie meters?

Heb je een systeem met één meter om je energie te meten, dan betaal je voor je energieafname altijd één tarief. Bij een dubbele meter wordt er gebruikgemaakt van twee tarieven, waarbij er vaak korting gerekend wordt voor energiegebruik in de nacht (doorgaans tussen 23.00 uur en 07:00 uur), in het weekeinde en (soms) gedurende feestdagen. Deze momenten worden door energieleveranciers de daluren genoemd.
De termen enkele meter en dubbele meter zijn eigenlijk een beetje verwarrend. In beide gevallen gaat het namelijk in fysieke zin om één meter. Alleen heeft de dubbele meter twee ingebouwde tellers, die zorgen voor een aparte registratie van energie dat verbruikt wordt in de normale uren en in de daluren.

Wat kan er financieel uit: een enkel meter of een dubbele meter voor je energie gebruiken?

Wat in jouw situatie het meest voordelig is, een enkele of een dubbel meter, is afhankelijk van diverse situaties. Zo moet je er rekening mee houden dat er energieleveranciers zijn die alleen met één tarief werken, ook al heb je een dubbele meter. Houdt hier rekening mee als je een nieuwe energieleverancier uitkiest en kies, als je wilt profiteren van daltarieven, voor een energiebedrijf dat deze optie aanbiedt.
Belangrijk punt van aandacht bij het kiezen van de beste deal, is om de energietarieven van de aanbieder te checken. Leveranciers van energie hanteren vijf soorten tarieven voor elektriciteitsafname: enkele tarieven, piektarieven, daltarieven en twee soorten piek-/daltarieven voor gebieden waar een langere daltijd geldt. Het beste kun je met je energieleverancier contact opnemen welke tarieven voor energie er gelden in jouw situatie. Of via een online vergelijker kun je ook snel berekenen of het voor jou uit kan om gebruik te maken van een dubbele meter.

Wat is het verschil tussen enkel en dubbel tarief voor energi
© Pixabay.com

Wat kun je besparen met een dubbele energiemeter?

De besparing die gebruikmaken van een dubbele meter oplevert kunnen best interessant zijn. Uit rekensommen blijkt dat als je als huishouden minstens 75 procent van je energieafname in de daluren doet, je jaarlijks al snel 20 tot 30 euro kunt besparen op de energienota. En dat is natuurlijk mooi meegenomen. Niet dat je er rijk van wordt, maar alle tientjes die je niet onnodig aan energie uitgeeft, kun je in je eigen zak houden. Heb je nog geen dubbele meter, dan kun je ervoor kiezen om er eentje te laten plaatsen of bij een energiebedrijf te huren. Maar of je dan nog winst maakt? Dat is maar de vraag. In elk geval gaan energiebedrijven altijd uit van de meter die je al in huis hebt en stemmen de energielevering daar op af. Wil je meer informatie, win dan informatie in bij een energiespecialist!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *