Iedereen in Nederland heeft ermee te maken: energieleveranciers. Op tv zien we regelmatig reclames voorbij komen en op internet barst het van de advertenties en websites om diverse aanbieders te vergelijken. In dit blog nemen we je mee in de wereld van energieleveranciers en leggen we je uit hoe je overstapt naar een andere leverancier.

Overstappen op een andere energieleverancier hoe doe je dat
© Pixabay.com

Overstappen: waarom zou je?
De meeste mensen stappen over naar een andere energieleverancier vanwege hetgeen wat voor de hand ligt, namelijk de kosten. Wanneer je contract bij een leverancier verstreken is, blijf je gewoon gas en stroom ontvangen van die huidige leverancier. Dit gebeurt vaak tegen hogere tarieven. Om die reden kan overstappen voordeliger zijn. Daarnaast profiteer je vaak van een welkomstkorting of aanbieding. Om deze redden stappen sommige mensen ieder jaar over, omdat zij zo bij iedere nieuwe leverancier profiteren van financiële voordelen.

Ook kan het zijn dat je wil overstappen omdat je thuissituatie veranderd. Misschien ga je bijvoorbeeld wel samenwonen en daardoor meer energie verbruiken. Of wellicht ben je recent verhuisd, en heb je in je nieuwe huis een gasaansluiting. Het kan zijn dat je huidige contract hier niet op aansluit. Logischerwijs dien je dan naar een alternatief te kijken.

Kijken, vergelijken en beslissen
Goed, je hebt besloten om de stap te wagen en over te stappen naar een andere energieleverancier. Dan komt nu de grote vraag om de hoek kijken: hoe pak je dit nu aan? Je kunt zelf op jacht gaan en per leverancier alle zaken met elkaar vergelijken. Dit is wel een tijdrovend en ingewikkeld klusje. De gemakkelijkste manier is om gebruik te maken van een website die energieleveranciers met elkaar vergelijkt. Zo weet je direct welke optie voor jouw situatie het meest voordelig is. Je vult eerst je postcode en je jaarverbruik in. Handige tip: je jaarverbruik kun je terugvinden op de jaarafrekening van je huidige leverancier. Deze is vaak gemakkelijk op te vragen. Weet je onverhoopt je verbruik niet? Kies dan voor een gemiddeld energieverbruik. Vaak dien je ook aan te geven wat voor soort meter je hebt, en of je zelf stroom opwekt. Dit is bij zonnepanelen het geval.

Overstappen op een andere energieleverancier hoe doe je da
© Pixabay.com

Na het invullen van je gegevens gaat de vergelijker voor je aan de slag. Er rolt een overzicht van diverse leveranciers uit, met de goedkoopste bovenaan. Nu kan het vergelijken beginnen. Je kijkt naar diverse zaken als pakketvoorwaarden, duurzaamheid en ervaringen van andere klanten. Sommige leveranciers bieden nieuwe klanten ook cashback of een fysiek cadeau aan. Dit kan interessant zijn wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe tablet nodig hebt; een veel aangeboden cadeau van energieleveranciers.

Welke leverancier het beste bij jouw situatie past, kun je natuurlijk alleen zelf bepalen. Nadat je je keuze hebt gemaakt, vul je (wanneer je gebruik maakt van een vergelijkingswebsite) je gegevens in en verstuur je het formulier. Vervolgens ontvang je een bevestiging en wordt de overstap voor je geregeld. Informatie zoals de voorwaarden van je nieuwe leverancier krijg je natuurlijk toegestuurd. Missie geslaagd!

Het kan soms een kleine puzzel zijn, maar potentiële energieleveranciers goed vergelijken kan je in de toekomst veel geld besparen en andere voordelen opleveren. Succes met de zoektocht!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *