Ben jij geschrokken van de waterrekening? De kosten kunnen hoog oplopen, wanneer je veel water gebruikt. Zou je minder willen betalen? Dan is het van groot belang om bewuster met jouw waterverbruik om te gaan. Door inzicht te hebben in jouw verbruik en bewuster water te gebruiken, kun je tientallen, tot wel honderden euro’s per jaar besparen. Lees gauw verder voor tips om minder water te gebruiken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.

Tips om minder water te verbruiken
© Pixabay.com

Douchen met een timer
Het is heerlijk om een half uur onder de douche te staan, maar hierdoor kunnen de kosten voor het watergebruik enorm oplopen. Wil je snel besparen? Zorg dan dat je effectiever doucht. In tien minuten kun je jouw haar wassen, scheren en genieten van een warme douche. Neem eventueel een waterdichte timer mee voor onder de douche. Zo leer je jezelf om effectiever te kunnen douchen. Dit kan per week al heel wat schelen qua waterverbruik.

Regenwater voor de tuin
Het besproeien van de tuin kost enorm veel water. Het is nodig om jouw gazon en planten te onderhouden, maar het kan wel voor heel wat kosten zorgen. Deze kosten kun je omlaag brengen, door beter gebruik te maken van regenwater. Koop bijvoorbeeld een regenton om zelf water op te vangen vanuit de dakgoot. Dit water kun je perfect gebruiken om de tuin mee te bewateren. Een andere optie is om gebruik te maken van grondwater. Hiervoor heb je een diepe put nodig. Een regenton installeren is net een stukje eenvoudiger.

Water hergebruiken
Wil je goed op de kleintjes letten? Dan kun je jezelf nieuwe trucjes aanleren om beter met het water om te gaan. Zo bespaar je water en draag je bij aan een beter milieu. Je kunt bijvoorbeeld het water waarin je rijst, pasta of een eitje hebt gekookt, prima hergebruiken. Spoel dit niet door, maar laat het afkoelen. Dit water is perfect om de planten mee water te geven. Deze profiteren van de toegevoegde stoffen aan dit gebruikte water. Het is een kleine manier om bewuster om te gaan met het water.

Tips om minder water te verbruike
© Pixabay.com

Is it yellow, let it mellow
Vroeger was het in veel huishoudens normaal om het toilet alleen door te spoelen wanneer er een grote boodschap was gedaan. Per keer dat je het toilet doorspoelt, gebruik je namelijk een liter of 5 à 7 aan water. Heb je een kleine boodschap gedaan? Dan hoef je het niet persé door te spoelen. Hierdoor kun je per dag al gauw wat liters water besparen. Je kunt natuurlijk ook het overgebleven water van het eten koken gebruiken om deze kleine boodschap door te spoelen.

Door slimmer om te gaan met het watergebruik, hoef je minder water te gebruiken en kunnen de kosten omlaag. Dit is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar het heeft ook nog eens een gunstig effect op het milieu. Door bovenstaande tips te gebruiken en toe te passen in jouw dagelijks leven, kun je heel wat liters water besparen per jaar.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *