Eén keer per jaar krijg je een factuur van je waterbedrijf, een afrekening van de gebruikte hoeveelheid water in het afgelopen jaar dus. Zeker als je al wat langer in dit huis woont, kan je een mooie vergelijking maken met de afgelopen jaren. Welke informatie staat er precies op die waterfactuur, en wat kan je er mee?

Hoe lees ik mijn waterfactuur
© Pixabay.com

Minder weersafhankelijk

Je gasverbruik is sterk afhankelijk van de temperatuur in de winter. Hebben we flinke vorst gehad of was deze winter vrij mild? Dat maakt vergelijken met andere jaren daardoor ook vrij lastig. Jouw elektriciteitsverbruik zal in de winter ook wat hoger zijn, omdat je o.a. langer je verlichting laat branden, maar je kunt verschillende jaren wel al wat beter vergelijken. Dat geldt nog meer voor het gebruiken van water. Warm of koud, licht of donker: jouw waterverbruik zal er niet door stijgen of dalen. Hooguit neem je in een warme zomer iets vaker een (extra) douche en gebruik je wat meer water om je tuinplanten water te geven, maar dat is het dan ook wel.

Aantallen, vergelijking en bedragen

Op de afrekening van jouw waterafname staan een heleboel getallen. De belangrijkste zijn uiteraard jouw jaarverbruik en het bedrag dat daar bij hoort. Nu is water niet echt duur, en betaal je veel meer voor je gas- en elektriciteitsverbruik, maar toch. Op jouw water jaarnota staat ook je verbruik van voorgaande jaren. Je ziet dus in één oogopslag of je meer of minder hebt verbruikt. Is het minder? Gefeliciteerd, toch een kleine positieve verrassing voor je portemonnee en voor het milieu uiteraard. Is het meer? Veel meer? Oei, ga dan eens voor jezelf na hoe dat komt. Soms is er een hele eenvoudige verklaring: je bent gaan samenwonen, er is een kindje bijgekomen of er is weer een kind thuis komen wonen. Soms vind je die verklaring niet.

Hoe lees ik mijn waterfactuu
© Pixabay.com

Probeer te besparen

De jaarafrekening van je water is daarmee ook een goed moment om nog eens kritisch te letten op je verbruik. Met douchen verbruik je bijvoorbeeld meer water dan je denkt. Als je geen idee hebt hoe lang je doucht, meet het dan eens een paar keer. Stel dat je gemiddeld 10 minuten doucht, stel dan de timer van je smartwatch in op 8 minuten. Na verloop van tijd ben je dan ook echt klaar met douchen, met over een jaar een leuk effect op je waternota. Heb je een grote tuin? Vang regenwater dan op, bijvoorbeeld in een regenton of teil, en gebruik dat voor jouw tuinplanten.

Voorschotverrekening

Net als voor je gas en elektriciteit heb je ook voor je water maandelijks een voorschot betaald. Het jaarverbruik in euro’s minus twaalf voorschotten geeft het bedrag dat je moet bijbetalen, of terug krijgt natuurlijk. En je kan er natuurlijk een leuke sport van maken om te streven elk jaar iets terug te krijgen, al is het maar een paar euro. Tussentijds kan je controleren of je op schema ligt, door bijvoorbeeld op een vast moment in de maand de stand van de watermeter op te nemen. Succes met het streven naar minder waterverbruik, en bedankt namens het milieu.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *