Om elektriciteit bij je in huis te brengen heb je een energieleverancier en een netbeheerder nodig. Wat is het verschil?
Een netbeheerder
Een netbeheerder beheert het elektriciteits- en gasnetwerk in Nederland. Zij zorgen voor de aanleg van elektriciteits- en gas mogelijkheden binnenshuis, het onderhoud en het beheer van het net. Zij zorgen ook voor het transport van elektriciteit en gas en regelen de aansluiting op het net voor je. Tegenwoordig regelen zij ook de plaatsing in huis van slimme meters. Deze meters kunnen je digitale elektriciteits- en gasmeter op afstand uitlezen. Een netbeheerder kan zijn tarieven voor transport van elektriciteit en gas niet automatisch verhogen, zonder dat dit landelijk zo is bepaald. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt hierop toezicht en let erop dat netbeheerders de regelgeving naleven. Het staat als het ware onder toezicht bij de overheid. Iedere regio in Nederland heeft zijn eigen netbeheerder, hierbij denkend aan Enexis, Delta Netwerkbedrijf en Endinet als netbeheerders. Als jij gaat verhuizen binnen de regio, blijf jij jouw netbeheerder houden. Verhuis je naar een andere regio, dan krijg je een nieuwe netbeheerder. Jouw energieleverancier zal kosten in rekening brengen van de netbeheerder. Zo hoef je niet aan twee partijen geld over te maken, maar heb je rechtstreeks een korte lijn met jouw energieleverancier.
Wat doet de netbeheerder voor je?
Op het gebied van de aansluiting van elektriciteit- en gas plaatst een netbeheerder slimme meters. Je kun voor het stellen van (technische) vragen over het gebruik van de slimme meter en het aflezen hiervan ook contact opnemen met de netbeheerder. Daarnaast draagt de netbeheerder zorg voor de aanleg, beheer en onderhoud van het netwerk en regelt het de aanvraag en/of aanpassing van een aansluiting of in een ander geval, het afsluitbeleid en heraansluiting op een ander adres.
Energieleverancier
In vergelijking met een netbeheerder, kun je de energieleverancier wel zelf kiezen. Deze leverancier zorgt voor de in- en verkoop en levering van energie- en gas aan huis en koopt zijn energie- en gas in bij producenten of handelaren. Het kan ook voorkomen dat de leverancier zelf energie opwekt.
Wat doet de energieleverancier voor je?
De leverancier is het aanspreekpunt als het gaat om het doorgeven van een eventuele verhuizing of regelt het overstappen naar een andere leverancier voor je. Hij kan jouw persoonsgegevens aanpassen, al kun je dit tegenwoordig makkelijk zelf online regelen. Je kunt als consument zelf kiezen of je groene stroom wilt afnemen of grijze of een combinatie hiervan. Hetzelfde geld voor het gasverbruik. De energieleverancier zorgt ervoor dat jij inzage hebt in, indien van toepassing, de oplevering van energie door gebruik van zonnepanelen en geeft je inzage in de energietarieven, het verbruik en zorgt voor de jaarrekening. Tevens kun jij je voorschot, die je maandelijks moet betalen, door de leverancier laten aanpassen mits je minder of juist meer energie- en gas verbruikt dan van tevoren was ingeschat. Als laatst te benoemen geven energieleveranciers je tips om energie- en gas te besparen.
Kortom, om aan gas en energie te komen, kun jij als consument zelf een leverancier naar wens uitkiezen. Er zijn vele leveranciers op de markt die ieder hun eigen diensten aanbieden. De netbeheerder is als het ware de hoofdbeheerder van het energie- en gasnetwerk en zorgt ervoor dat jouw huishouden is aangesloten om energie- en gas te kunnen ontvangen.