Veel mensen maken zich zorgen wanneer ze vanuit het buitenland worden opgebeld, dat ze dan verantwoordelijk zijn voor de kosten. In principe is dat niet het geval. De kosten zijn gewoon voor de beller die jou belt, ook al belt hij of zij naar jouw mobiele telefoon. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten.

Betaal ik als ik door iemand vanuit het buitenland opgebeld word
© Pixabay.com

Als je zelf in het buitenland bent en je krijgt telefoon uit het buitenland

Als je zelf in het buitenland bent en je wordt gebeld op je mobiel door een beller vanuit het buitenland (zelfs al is het uit hetzelfde land) dan zijn er wel kosten aan verbonden. Wat precies die kosten zijn, hangt van je provider af en vanuit welk land de beller belt. Binnen de EU is meestal voordeliger dan vanuit buiten de EU. Ben je in het buitenland en iemand belt je vanuit Nederland, dan betaalt die persoon de belkosten tot aan de grens. Jij betaalt zelf de kosten vanaf de Nederlandse grens tot aan je toestel.

Wangiri fraude

Wat er tegenwoordig vaak gebeurt, is dat mensen gebeld worden door een onbekend nummer uit het buitenland. Dit kunnen criminelen zijn die willen toeslaan. Vaak wordt er dan gebeld vanuit landen buiten Europa. Neem je niet op, maar bel je later zelf dit nummer terug, dan kunnen de kosten enorm oplopen. Ze noemen dit wel ‘Wangiri fraude’. Het nummer wat je terugbelt is vaak gekoppeld aan een dure betaaldienst. De crimineel verdient op afstand enorme bedragen terwijl jij aan de lijn bent. Soms lijkt het door bepaalde geluiden dat de verbinding al is verbroken, maar is de verbinding in werkelijkheid nog steeds actief en lopen de kosten gewoon door omdat je nog aan de lijn bent. Neem dus sowieso niet op bij een buitenlands nummer wat je niet kent of niet verwacht, maar bel zeker nooit terug.

Moet je toch betalen?

Check het nummer dat je heeft gebeld op Google, vaak zie al genoeg klachten over dit nummer voorbijkomen. Blokkeer het nummer en informeer je provider. Hierdoor kun je ook anderen voor deze fraude beschermen. Krijg je toch een torenhoge rekening en je vermoedt dat dit niet klopt? Neem altijd contact op met je provider. Die moet namelijk kunnen bewijzen dat je inderdaad deze kosten gemaakt hebt met telefoneren. Raadpleeg anders een geschillencommissie of stap naar de rechter.

Betaal ik als ik door iemand vanuit het buitenland opgebeld wor
© Pixabay.com

Telefoontjes uit het buitenland op je vaste telefoon

Voor de vaste telefoon geldt eigenlijk hetzelfde. Neem onbekende nummers uit het buitenland niet op, maar bel zeker het nummer nooit terug. Wordt je gebeld door een nummer uit het buitenland en je verwacht ook telefoon uit dat land? Dan kun je hem met een gerust hart opnemen. Want van waar je ook gebeld wordt, deze kosten zijn niet voor jou.

Collect call

Vroeger was het nog mogelijk dat je door middel van een collect call gesprek voor de kosten van een gesprek uit het buitenland opdraaide. Hier moest je dan wel toestemming voor geven. De toegangsnummers voor collect call bellen vanuit het buitenland zijn in 2013 door de KPN opgeheven. Er zijn wel alternatieven voor in de plaats gekomen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *