Als je je gaat aansluiten bij een nieuwe internetprovider, of je gaat verhuizen, dan kan het zijn dat u een keuze heeft uit glasvezel, kabel internet, of DSL. Dit zijn de drie mogelijkheden tot internetverbindingen in Nederland. Welke van deze verbindingssoorten werkt nou het snelst? Welke is het meest voordelig?

Glasvezel, DSL of kabel wat geeft het beste internet
© Pixabay.com

DSL
Om te beginnen bij het begin: Het internet was ooit volledig gebaseerd op je telefoonverbinding. De telefoonlijnen lagen immers al overal, er was niemand zonder vaste telefoonverbinding en om nou voor dat rare internet speciale kabels aan te leggen, dat was vroeger een taboe. Zoals je begrijpt is een telefoonlijn niet gemaakt voor het gebruik van internet op hoge snelheden. De maximumsnelheid van een DSL oftewel telefoonkabel verbinding is dan ook maar 100 MBit per seconde. Dat is in een ideale situatie net genoeg om Netflix in HD te kijken en tegelijkertijd je Instagram feed te refreshen, maar zo gauw meer dan twee mensen in een huishouden dit op een bepaald moment doen, begin je waarschijnlijk al haperingen te krijgen. DSL wordt daarom in Nederland alleen nog gebruikt op plekken waar een kabel of glasvezel heel lastig is aan te leggen.

Kabel
Kabel internet is in tegenstelling tot de DSL-telefoonverbinding wel speciaal gemaakt voor internetgebruik. In de meeste, wat grotere dorpen en steden is kabelinternet (sinds de invoering door Ziggo in 1995) tegenwoordig de standaard. Een bekabelde internetverbinding wordt gezien als de minimum benodigdheid voor een modern kantoor. Ook in huishoudens waar zoons zitten te gamen en dochters zitten te Netflixen, is kabel internet een must-have. Een kabelverbinding kan in principe snelheden tot wel 1000 Mbps bereiken, maar in de realiteit wordt dit nog niet ondersteund door Nederlandse providers. Het snelste wat in Nederland met een kabelverbinding haalbaar is, is 500 Mbit/s.

Glasvezel, DSL of kabel wat geeft het beste interne
© Pixabay.com

Glasvezel
Natuurlijk is er dan nog de meest moderne variant van het internet, glasvezel. Als u nog geen brief heeft gehad van uw provider met informatie over het aanstaande glasvezelnetwerk, dan zult u die binnenkort krijgen. Glasvezel werkt in tegenstelling tot een reguliere internetkabel niet met digitale signalen (nullen en enen), maar met optische signalen (snel knipperend licht). Hierdoor reist de informatie van het internet wat door een glasvezelkabel gaat, letterlijk en figuurlijk met de snelheid van het licht. Met glasvezelkabels is 1000 Mbit/s momenteel het hoogst haalbare in Nederland. In de toekomst zal dit echter nog vele malen hoger liggen, omdat er in principe geen limiet zit aan de capaciteit en snelheid van glasvezel. Zo zullen er in de toekomst snelheden bereikt worden van boven de 2 Gbit/s; dat is ongeveer een hele Netflix film, in maar 1 seconde van de server naar jouw scherm!

Wat is het beste?
Voor de meeste mensen in Nederland geldt inmiddels dat glasvezel al onder hun woning is aangelegd. Daarom is dit voor die mensen de beste optie. Bij de wat meer afgelegen locaties is glasvezel nog niet altijd aangelegd. Daar is een traditionele internetkabel de beste keuze.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *