Je hebt misschien weleens gehoord van de legionella bacterie. Deze bacterie groeit in water tussen de 20 en 50 graden. Wanneer dat water vervolgens als nevel in de lucht komt kun je de legionella bacterie inademen en zo besmet raken. De bacterie kan zowel voorkomen in water als in grond. Hieronder gaan we kijken hoe je besmet raakt en wat je dan kunt doen.

Let op voor legionella
© Pixabay.com

Hoe kun je besmet raken met legionella?

Hoe raak je nou precies besmet met legionella? Wanneer je per ongeluk druppels water met legionella hebt ingeademd komt deze bacterie in je longen. Vanuit hier krijg je dan vervolgens klachten. Hoewel het dus in water zit kun je geen legionella krijgen door het drinken van water, en ook niet van andere mensen. Je kunt het wel krijgen op de volgende manieren:

  • In contact komen met water uit douches, sproeiers of fonteinen.
  • Luchtbellen van water.
  • Van luchtbevochtiging machines.
  • Van tuinieren.
  • In het verkeer van opspattend water, hoewel dit nog niet 100 procent zeker is.
  • Nog een aantal andere momenten waarop je nevel in kunt ademen.

Welke klachten kun je krijgen bij een besmetting met legionella?

Gelukkig worden de meeste mensen niet ziek na een besmetting met de legionella bacterie. Mocht je wel ziek worden zal zich dat na twee tot tien dagen openbaren. De klachten lijken bij veel mensen op griep, wat na een tijdje vanzelf weer overgaat. Soms kan een besmetting leiden tot een longontsteking, wat dan ook wel legionella ontsteking of veteranenziekte wordt genoemd. Hier kunnen mensen aan overlijden. Er bestaat nog geen vaccin tegen legionella, wel antibiotica. Je loopt meer risico op een zware longontsteking bij een legionella besmetting als je ouder bent, kwetsbaar bent of rookt. Voor mensen onder de 40 jaar is het risico heel klein.

Let op voor legionell
© Pixabay.com

Hoe veel mensen worden ernstig ziek van legionella?

In Nederland worden er ongeveer 300 tot 400 mensen ernstig ziek van legionella. Deze mensen krijgen dan een longontsteking. Hierbij moet wel gezegd worden dat dit de gevallen zijn waarvan zeker is dat de longontsteking wordt door legionella. Bij vochtig weer en in de zomer krijgen meer mensen last van een ernstige legionella besmetting.

Een besmetting met legionella voorkomen

Tegen legionella bestaat dus geen vaccin. Wel kun je door gezond te leven en niet te roken de kans op legionella met ernstige problemen zo klein mogelijk maken. Verder kun je ervoor zorgen dat je oplet op plekken waar legionella veel voorkomt. Dit zijn openbare douches zoals bij sportclubs, zwembaden, festivals, sproeiers en fonteinen. Zeker in de zomer kun je hierbij opletten als je denkt wat meer risico te lopen. De kans dat je thuis wordt besmet met legionella is heel klein. Mocht je toch het zekere voor het onzekere willen nemen kun je boiler goed afstellen, wekelijks zowel warm als koud water gebruiken en na terugkeer van vakantie de kranen even goed doorspoelen. Op die manier weet je vrijwel zeker dat je thuis geen legionella zult oplopen.

3 Reacties

  1. Jenny zegt:

    Als je een algemene goede gezondheid hebt, loop je dus ook niet zo veel risico om ernstig ziek te worden?

  2. Jan Swinkels zegt:

    Hallo Jenny,

    Er is voor iedereen een risico om legionella op te lopen. Ook als u gezond bent.

    Als u in goede gezondheid verkeert dat worden de risico’s minder om heel ernstig ziek te raken. Maar uw gezondheid is niet de enige wegingsfactor.
    Het heeft er o.a. mee te maken met hoeveel bacteriën u in aanraking komt, gedurende welke periode dat is en welke soort bacterie het is ( er zijn meer dan 50 soorten Legionella) .

    In het kort: als u zeer gezond bent en u wordt blootgesteld aan grote hoeveelheden legionellabacteriën, van een ziekmakende (pathogene) soort, dan is de kans vrij groot dat u hier ziek van zult worden.

    Gezien uw afweer dan goed functioneert, zult u waarschijnlijk niet de ernstige Legionellose krijgen, de Legionellapneumonie (de longontsteking die de luchtwegen en de longen aantast).

    Alsnog is er na een dergelijke blootstelling kans op andere klachten, zoals o.a. de Pontiac fever.

    Wat zeker niet prettig is. Vaak weten mensen die dit ondergaan overigens helemaal niet dat ze deze ziekte door een Legionellabacterie hebben opgelopen. De verschijnselen zijn vrijwel niet van griep te onderscheiden (vooral voor niet medisch getrainde mensen).

    Dus de kans is groot, dat bijvoorbeeld iemand op vakantie gaat, direct in het huisje of op de hotelkamer even gaat douchen, en dan besmet raakt. Deze persoon krijgt dan een dag of 2 a 3 later, ineens griep verschijnselen, dan is de kans heel groot dat iemand denkt : griepje, of iets verkeerds gegeten.

    Pontiac fever:
    Na een korte incubatieperiode van 36-48 uur krijgen patiënten acute griepachtige verschijnselen (koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, algehele malaise). Er zijn geen tekenen van longontsteking (ook niet radiologisch). Spontaan herstel treedt op na 2-7 dagen.

    Hopelijk heb ik hiermee uw vraag beantwoord,

    Mocht u nog verdere vragen hebben, dan mag u mij hiervoor benaderen. http://www.linkedin.com/in/dhr-swinkels

    Met vriendelijke groet,

    Jan Swinkels

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *