Elke dag wordt er in Nederland ontzettend veel water gebruikt. We gebruiken het bijvoorbeeld om onze handen te wassen, te drinken, te douchen, voor de wasmachine of in de keuken. Stel nou dat je gaat verhuizen, dan moet je natuurlijk ook water afsluiten. Maar kost dat nou ongeveer? Je betaald niet alleen voor water, er komen ook nog andere kosten bij kijken. Hieronder gaan we daarnaar kijken, en naar hoe je de water kosten voor jou kunt berekenen.

Hoe bereken ik mijn waterverbruik
© Pixabay.com

Waaruit bestaan de kosten voor water?

Je zou de kosten voor het water in je huis in twee categorieën kunnen opdelen. Je hebt het water op zichzelf, en de waterschapsbelasting. Bij het water betaal je per kuub dat je gebruikt een bepaald bedrag, dat rond de 1 euro ligt. De vaste kosten zijn daarnaast afhankelijk van waar je woont en met hoeveel mensen je woont. Die kosten zijn opgebouwd uit het onderhoud aan waterleidingen, de plaats waar het water vandaan moet worden gepompt en het zuiveren van water.

Wat is het gemiddelde verbruik van water?

Gemiddeld gezien kunnen we prima stellen hoeveel water men in Nederland verbruikt. Hierbij geldt dat hoe minder personen er in een huishouden wonen, hoe hoger het waterverbruik per persoon is. Gemiddeld genomen ligt het verbruik per jaar op 50.000 kubieke meter water per persoon. Dit is hoger als je alleen woont, en lager als je met twee of meer woont.

Tips om het waterverbruik te verminderen

Het waterverbruik is natuurlijk niet een vaststaand iets. Het deel wat je betaald aan vaste kosten ligt dan weliswaar vast, het daadwerkelijke verbruik deel zeker niet. Daarom heb je er zelf behoorlijk wat invloed op. Hieronder hebben we tips op een rijtje gezet waarmee jij het waterverbruik zoveel mogelijk laag kunt houden.

Hoe bereken ik mijn waterverbrui
© Pixabay.com
  • Je kunt met een goede douchekop tot wel 45 procent besparen op water, en daarmee ook direct op je gasrekening. De energie om het water warm te houden kost nog veel meer dan het douchewater zelf, dus dit is sowieso een goede investering.
  • Je kunt besparen door een toilet met kleiner reservoir te kopen. Nieuwe wc’s hebben vaak zo’n reservoir. Hiermee bespaar je stiekem heel veel water.
  • De eco stand in je vaatwasser is niet alleen ecologisch verantwoord, het is ook goed voor je waterrekening. Dat is het langer wachten totdat hij klaar is wel waard.
  • Door planten een keer per week flink veel water te geven krijgen ze langere wortels, waardoor ze water beter opnemen en minder vaak water nodig hebben.
  • Een watermeter zorgt voor inzicht in je waterverbruik, en daarmee vaak ook voor besparing.
  • Met minder lang douchen zouden heel veel mensen veel kunnen winnen. Dat geldt wellicht ook wel voor jou.

Daarnaast kun je er bij de aanschaf van apparaten op letten hoeveel water en stroom deze verbruiken. Een apparaat dat 100 euro goedkoper is maar veel meer water en stroom verbruikt kost je uiteindelijk een stuk meer geld. Dat is dus zeker iets om rekening mee te houden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *