Tegenwoordig ontkom je er niet meer aan, de slimme energiemeter. In bijna ieder huishouden tref je de meter aan, maar wat is dit eigenlijk voor meter en hoe gaat het in zijn werk?
De Slimme meter
Dit is een meter die jouw stroomverbruik opmeet en die direct uitgelezen wordt door jouw netbeheerder en energieleverancier. Waar je vroeger altijd je meterstanden van stroom en gas door moest geven aan de energieleverancier, is dit nu niet meer nodig en wordt het je een stuk makkelijker gemaakt. Naast het doorgeven van het stroomverbruik, wordt ook het gasverbruik uitgelezen. Het uitlezen van jouw stroom- en gasverbruik gebeurd 1x per jaar voor het opmaken van jouw jaarrekening en elke maand voor jouw verbruik- en kostenoverzicht. Zo kun je bijhouden hoeveel je per maand verbruikt en of je het maandelijkse voorschotbedrag dat je betaald aan de energieleverancier, aan moet passen of dat het kloppend is. Zo voorkom je een bijbetaling aan het einde van het jaar en krijg je overzicht in jouw gebruik. Ook kan de netbeheerder het beheer en onderhoud uitlezen van de slimme meter en kun je makkelijker de overstap naar een andere energieleverancier regelen wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een verhuizing.
Werking slimme meter
Zoals omschreven, stuurt de slimme meter de meterstanden door naar de energieleverancier door middel van het mobiele telefoonnetwerk (ook wel het GPRS of CDMA genoemd). Het doorgeven gaat niet via de WIFI, zodat je geen internetverbinding nodig hebt en hier ook niet toe wordt verplicht. De slimme meter heeft een ingebouwde mobiele telefoon. Er bestaan diverse poorten op de slimme meter, die ervoor zorgen dat je een aansluiting hebt met de energie.
De voordelen
Het hebben van een slimme meter in huis, geeft veel voordelen voor jou als consument. Zo heb je inzage in het verbruiks- en kostenoverzicht die je elke maand van jouw energieleverancier krijgt. Op deze manier kun je snel nagaan of het verbruik gelijk blijft aan de verwachting of dat het is gestegen. Hier kun jij jouw maandelijkse kosten op aanpassen. Door het koppelen van energieverbruiksmanager aan je slimme meter, kun je tips krijgen om energie te besparen. Heb je een storing in de meter zitten, dan kan de netbeheerder deze storing snel en goedkoop opsporen en verhelpen, doordat hij in verbinding staat met jouw melder en zo kan zien om welke storing het gaat. Onveilige situaties, door bijvoorbeeld het illegaal aftappen van stroom, kan ook geen doorgang meer vinden, omdat je er dan bij de buren, die ook een slimme meter hebben, afwijkende netspanningswaarden worden gesignaleerd. Zo kan fraude worden voorkomen. Als laatste voordeel te benoemen, is dat netbeheerders makkelijker te werk kunnen gaan als het gaat om de toekomst van het elektriciteitsnet. Zij kunnen bepaalde gegevens van de consument aflezen, waardoor ze bepaalde acties uit kunnen voeren die nodig zijn, zonder dat hier teveel kosten aan verbonden zijn. Uiteraard komen niet jouw persoonsgegevens bloot te liggen, omdat de slimme meter een dataverbinding heeft die is onderworpen aan hackgevoeligheidstesten en de veiligheid van de verbinding zo gegarandeerd is.
Aanschaf slimme meter
In bijna ieder huishouden is een slimme meter te vinden. Mocht het zijn dat in jouw huis nog geen sprake is van dit soort meter, dan kun je deze gratis aanvragen bij de netbeheerder die ook de meter installeert. De overheid en netbeheerder willen graag dat iedereen een slimme meter heeft, omdat dit zoveel voordelen met zich meebrengt voor zowel de consument alsmede de netbeheerder en energieleverancier. Daarom zijn er geen kosten verbonden aan de aanschaf en plaatsing van de slimme meter.