Het is de hoogste tijd om te gaan verhuizen. Er moet heel wat worden geregeld om de verhuizing goed te laten verlopen. Een van de zaken die je dient te regelen is je energiecontract. Vele mensen zeggen alles op en na de verhuizing regelen ze dan een nieuw contract op het nieuwe adres. Dit is wel vaker noodzakelijk voor de watervoorziening, maar niet altijd ook voor het energiecontract. Zo is het in vele gevallen ook gewoon mogelijk om je contract mee te verhuizen.

Wat doe je met je energiecontract bij een verhuizing
© Pixabay.com

Melden

Het is wel belangrijk dat je altijd vooral meldt aan je energieleverancier dat je gaat verhuizen. Dit kun je vaak al drie maanden vantevoren doen. Doe dit niet te laat, omdat je dan nog kan zorgen voor een goede afhandeling van de administratie op het oude adres. Tot maximaal twee weken voor de officiële verhuizing is het mogelijk om je verhuizing door te geven. Doe je dit later? Dan kan het zijn dat je de oude woning niet meer in kan en dat het dan problemen op kan leveren met het doorgeven van de uiteindelijke meterstanden. Het kan zijn dat je wat trager bent met het doorgeven, maar dan kan het zijn dat je er een boete voor moet betalen. Sommige mensen hebben een gecombineerd contract tussen bijvoorbeeld de energieleverancier en de gasleverancier. Zorg dan dat je allebei opzegt om vervelende kosten te voorkomen.

Meterstanden

Meterstanden moet je altijd opgeven. Schrijf alle meterstanden op van de dag voor de verhuizing. Dit doe je dan voor je nieuwe en je oude woning. Controleer deze standen goed voordat je je handtekening zet. Nadat je de meterstanden hebt opgenomen, dien je het formulier dat je hiervoor hebt ingevuld te retourneren aan de energieleverancier. Een makkelijkere manier van doorgeven is natuurlijk via het internet. Dit moet je dan invullen binnen vijftien dagen nadat je bent verhuist. Met een slimme meter is dit doorgeven helemaal niet nodig en worden de meterstanden automatisch doorgegeven nadat je het aangegeven dat je gaat verhuizen. Deze meterstanden worden vervolgens aan de netbeheerder doorgegeven. Alle aansluitingen worden gecontroleerd. Mocht je het nou toch vergeten om je meterstanden door te geven of ben je niet meer in staat om dit te doen? Dan zal de energieleverancier een schatting maken van de meterstanden. Je bent dan vaak duurder uit omdat de schatting vaak een indicatie is van de verwachte meterstanden die wat hoger uitvallen. Geeft het dus altijd zo tijdig mogelijk op.

Wat doe je met je energiecontract bij een verhuizin
© Pixabay.com

De diensten van de energieleverancier

Het is dus niet altijd nodig om je contract op te zeggen. Soms is het zelfs mogelijk dat je je huidige contract gewoon mee kan verhuizen en dat je gewoon binnen de termijn van je huidige contract blijft. Dit is ideaal omdat je dan gebruik kan maken van de diensten van de leverancier waar je gewend aan bent en daarnaast ook kan profiteren van misschien de voordelen waar je nu ook al van kan profiteren. Daarnaast zullen de kosten nagenoeg hetzelfde blijven, maar dit in natuurlijk afhankelijk van het verbruik van energie en van het type woning waar je naartoe gaat.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *