Je hoort steeds vaker over het gebruik van een VPN, maar wat is dit precies? Is het vandaag de dag nodig om een VPN te gebruiken voor jouw internetgebruik? In dit artikel leggen we uit wat VPN precies is, wat het doet en wanneer je een VPN het beste kunt gebruiken.

Alles wat je moet weten over VPN
© Pixabay.com

Wat is VPN?
VPN is een afkorting voor ‘Virtual Private Network’. Iedere netwerkgebruiker heeft een eigen IP adres. Dit is gebonden aan jouw netwerk en jouw laptop of smartapparaat. Dit is als het ware jouw online vingerafdruk en waaraan je herkend kunt worden. Zo weet de internetbrowser waar jij je begeeft. Met een VPN omzeil je dit als het waren. Jouw IP adres wordt een privé netwerk. Hierdoor ben je als het ware incognito aan het surfen. Jouw locatiegegevens zijn niet bekend omdat jouw IP adres wordt omzeild door de VPN.

Veilig online
Een VPN wordt vaak gebruikt om veilig te kunnen surfen op het net. Andere online gebruikers of bedrijven hoeven jouw IP adres en locatiegegevens namelijk niet te weten. Naast deze incognito browser ervaring, zorgt een VPN verbinding ook voor een veilige verbinding. Deze kan tijdig virussen herkennen en blokkeren. Deze komen namelijk allereerst via de VPN binnen. Je zou daarom alleen voor de veiligheid al een VPN verbinding kunnen afsluiten.

Internationale gebruiker
Doordat jouw locatiegegevens vervallen, kun je met een VPN wereldwijd browsen. Dat kan natuurlijk zonder ook, maar met een VPN heb je nooit meer problemen met licenties. Wil jij een Amerikaanse serie kijken? Dan wordt je vanwege je locatie niet meer geblokt voor het kijken van de nieuwste afleveringen. Ook kun je bijvoorbeeld Netflix afsluiten op de locatie die je maar wilt. Hebben ze in Frankrijk een beter aanbod? Dan kun je de Franse Netflix afsluiten. Dankzij een VPN kun je wereldwijd gebruik maken van online services.

Alles wat je moet weten over VP
© Pixabay.com

Pas op met VPN’s
Naast alle voordelen voor de standaard gebruiker, wordt VPN ook gebruikt voor malafide praktijken. Zo ben je namelijk moeilijker te traceren. Een VPN verbinding is legaal, maar het wordt helaas vandaag de dag steeds vaker voor slechte doeleinden gebruikt. Omdat de vraag naar VPN steeds meer toeneemt, komen er ook steeds vaker malafide aanbieders van VPN’s voor. Deze bieden een gratis of voordelige VPN aan, maar gaan er vervolgens vandoor met jouw gegevens. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een gerenommeerde aanbieder van VPN. Zo kun je veilig het web op en voorkom je dat je met het gebruik van een VPN meer schade doet, dan dat het opleverd.

Een webverbinding met VPN zorgt voor extra veiligheid. Niemand kan je traceren en virussen worden sneller gedetecteerd en geblokt. Daarnaast heeft VPN ontzettend veel voordelen. Je kunt internationaal gebruik maken van alle online platformen. Je wordt dus niet meer vanwege jouw locatie geblokkeerd. Dit is handig voor entertainment, maar het kan ook gunstig uitpakken wat betreft apps en dergelijke. Zorg voor een goede VPN om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van jouw vertrouwen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *