Je wilt een nieuwe telefoon kopen en bent op zoek naar tips om te zorgen dat jij de perfecte telefoon koopt? Wij leggen in dit artikel uit op welke zaken je moet letten als je een nieuwe telefoon gaat kopen.

Nieuwe telefoon kopen waar moet je op letten
© Pixabay.com

Wij bespreken in dit artikel:

  • het merk en het besturingssysteem
  • het model
  • het gebruik
  • het geheugen
  • pro versus standaard-editie

Het merk en het besturingssysteem

Het merk heeft met name een grote invloed op het zogenaamde eco-systeem en de beschikbaarheid van diverse apps. Je kunt met behulp van iCloud bijvoorbeeld snel en eenvoudig data en bestanden delen met verschillende devices van het merk Apple. Let ook goed op specifieke apps die voor jou belangrijk zijn: zijn deze beschikbaar op alle besturingssystemen? Het bepalen van het besturingssysteem maakt de selectie merken een stuk kleiner.

Het model

Het kan voordelig zijn om te kiezen voor een ouder model. Niks mis mee natuurlijk, maar kies dan een model dan nét niet het nieuwste model is. Je zult merken dat deze modellen nog een ruime tijd worden ondersteund met updates van het besturingssysteem. Ook zullen beschikbare apps op deze telefoons minstens nog een aantal jaar prima werken. Kies je een telefoon die ouder is? Je loopt dan het risico dat deze telefoon niet de hele levensduur wordt ondersteund met updates.

Nu de keuze voor het nieuwste model of liever een budget-vriendelijk ouder model is gemaakt, is de selectie telefoons om uit te kiezen weer een stuk kleiner geworden.

Je kunt tegenwoordig ook steeds vaker kiezen voor een zogenaamde ‘pro-editie’. Op deze keuze komen we later nog even terug.

Nieuwe telefoon kopen waar moet je op lette
© Pixabay.com

Het gebruik

Je gebruikt een smartphone niet alleen voor bellen en het versturen van berichten. Het is slim om voor het kopen van een nieuwe telefoon eens goed te kijken naar het gebruik. Gebruik jij je telefoon vaak voor het maken van foto’s en video’s? Let dan goed op de specificaties van de camera en opties voor het maken van video. Op basis van deze wensen en eisen wordt de selectie weer een stuk kleiner en overzichtelijker.

Het geheugen

Je kunt natuurlijk kiezen voor opslag in de cloud voor het opslaan van bestanden, maar je hebt nog steeds genoeg geheugen op je telefoon nodig voor het installeren van je favoriete apps. Je kunt snel en eenvoudig bepalen hoeveel geheugen je nodig hebt: check hoeveel geheugen je op dit moment gebruikt voor geïnstalleerde apps en opgeslagen bestanden. Let extra goed op het geheugen als je een telefoon overweegt die geen optie heeft om het geheugen uit te breiden met een extra geheugenkaart. Je kunt dan beter kiezen voor iets meer geheugencapaciteit.

Pro versus standaard-editie

Je kunt steeds vaker kiezen voor de zogenaamde pro-editie van een bepaald model telefoon. Het prijsverschil is vaak fors en kan al snel oplopen tot enkele honderden euro’s. Kiezen voor de pro-versie kan wel echt een aanrader zijn voor liefhebbers van foto en video en de professionele gebruikers.

Tot slot

Neem de tijd om een nieuwe telefoon te kiezen. Heb je een eerste selectie gemaakt? Vraag eventueel aan familie en vrienden om hun ervaringen met deze telefoons te delen of zoek op internet naar betrouwbare reviews.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *