We gebruiken ons mobieltje tegenwoordig voortdurend en overal, ook in de buurt van water zoals op de wc of aan het zwembad. Daarom is het logisch dat er soms eens eentje een duikje neemt. Maar wat kan je doen als je je telefoon in het water hebt laten van? Een nieuwe kopen omdat er binnenin kortsluiting ontstaan is? Gelukkig is dat niet altijd het geval en bestaan er enkele noodoplossingen.

Eerste hulp bij mobieltje in het water gevallen
© Pixabay.com

Je bent niet per definitie verloren

Je mobieltje in het water laten vallen hoeft gelukkig niet per se zijn ondergang te betekenen. Tegenwoordig brengen meer en meer fabrikanten hun smartphones waterdicht op de markt of tenminste beschermd tegen druppels water. Als dat voor jouw model geldt, heb je veel geluk.

Voorkomen is beter dan genezen

Waarschijnlijk besef je zelf ook wel dat je deze akelige situatie kon voorkomen door je telefoon nooit in de buurt van water te gebruiken. Maar toegegeven, zonder smartphone je tijd in het kleinste kamertje besteden of aan de rand van het zwembad kan al snel saai worden.

Eerste hulp

Redden wat te redden valt: met dit stappenplan geef je je mobieltje de grootste overlevingskans:

  • Ten eerste is het belangrijk om je smartphone zo snel mogelijk uit het water te halen en hem uit te schakelen. Je minimaliseert de kans op schade als je ervoor zorgt dat hij tenminste niet lang ondergedompeld blijft.
  • Vervolgens haal je de batterij meteen uit je telefoon. Water en stroom gaan absoluut niet goed samen.
  • Misschien kan je je geheugenkaart en simkaart nog redden als je ook deze zo snel mogelijk uit het toestel verwijdert. Daarna probeer je het de grootste hoeveelheid water eruit te schudden en het overtollige droog te deppen met keukenpapier.
  • Tot slot is het verstandig je mobieltje minstens voor een dag in kattenbakvulling te leggen. De korrels zullen al het achtergebleven water uit je toestel absorberen. Muesli en droge rijst kunnen ook voor een heropstanding zorgen, maar kattenbakvulling is nóg meer absorberend.
  • Hopelijk lukt het je hierna je smartphone weer op te starten!
Eerste hulp bij mobieltje in het water gevalle
© Pixabay.com

Wat je NOOIT mag doen

Leg je toestel nooit op de kachel of verwarming om hem te laten drogen. Een omgeving op kamertemperatuur is geen probleem en zal het drogen op de juiste manier bevorderen.
Gebruik ook nooit een haardroger als je wanhopig bent om je mobieltje te redden. Een smartphone bevat gevoelige onderdelen die vaak niet hittebestendig zijn. Daarnaast zal je zo het vocht enkel nog dieper in je telefoon blazen en dan zijn we verder van huis.

Back-up maken

Verder is het nu verstandig om alvast wat preventieve maatregelen te nemen. Zorg dat je zeker een back-up gemaakt hebt, zodat áls het zou gebeuren, je belangrijke gegevens niet verloren zijn. Kies voor een back-up in de cloud of een externe harde schijf.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *