Dual SIM is een bekende term uit de wereld van de telefonie. Veel mensen hebben wel een keer van Dual SIM gehoord. Maar wat dit begrip precies inhoudt, is een stuk minder bekend. In dit artikel kun je lezen wat Dual SIM precies is, welke voordelen Dual SIM heeft en wat de mogelijkheden zijn van deze technologie.

Dual SIM wat is het en wat kun je ermee
© Pixabay.com

Wat houdt Dual SIM in?

Als je een smartphone met Dual SIM koopt, dan beschik je over een toestel dat ruimte biedt aan twee SIM kaarten. Dual betekent letterlijk ‘dubbel’ of ‘tweevoudig’ en dat is precies wat deze toestellen bieden: plek voor twee SIM-kaarten. Qua ontwerp zien telefoontoestellen met een Duale SIM-kaart er exact identiek uit als een telefoon die voor één SIM-kaart geschikt is. Maar uiteraard zijn er enkele belangrijke verschillen tussen smartphones die één of juist twee SIM-kaarten ondersteunen. Welke verschillen dat zijn en wat de voordelen zijn van het gebruik van een dubbele SIM-kaart, leggen we in het vervolg van dit artikel aan je uit.

Bij Dual SIM heb je feitelijk twee telefoons in één

Tegenwoordig is er natuurlijk niemand die met twee telefoontoestellen in zijn of haar zaak over straat gaat lopen. Niet alleen is twee toestellen bezitten duur en onpraktisch, maar ook is het lastig om de toestellen uit elkaar te houden. Zeker voor mensen met een drukke baan, zoals zakenlieden en zzp’ers, is een tweede SIM-kaart ideaal om je zakelijke en persoonlijke telefoonverkeer te scheiden. Ook voorkomt een tweede SIM-kaart je hoge belkosten als je veel in het buitenland werkzaam bent en daar veel telefoontjes pleegt. Door gebruik te maken van een Dual SIM kun je dan veel onnodige onkosten besparen door met de juiste SIM-kaart te bellen.

Dual SIM wat is het en wat kun je erme
© Pixabay.com

Hoe werken Dual SIM-kaarten eigenlijk?

Smartphones met een Dual SIM-kaart maken gebruik van speciale technologieën, die het mogelijk maakt om feitelijk twee telefoons in één telefoon te combineren. In de basis zijn er drie soorten technologieën om twee SIM-kaarten te gebruiken, namelijk: de SIM Standby, Dual SIM actief en Dual SIM passief. Het meest gebruikelijk is de zogeheten SIM Standby techniek. Deze toepassing maakt het mogelijk om feitelijk twee telefoons en/of telefoonnummers te gebruiken, maar met toegang via één contact punt (antenne). Zo ben je dus altijd bereikbaar op beide SIM-kaarten. Wanneer je een van beide SIM-kaarten in gebruik hebt, schakelt deze de andere kaart vanzelf uit. Daarnaast is het mogelijk om een telefoongesprek van de ene naar de andere SIM-kaart door te schakelen. Op deze manier ben je voor iedereen op beide kaarten altijd goed bereikbaar.
Kies je voor een toestel met Dual SIM actief? Dan ben je op beide kaarten tegelijkertijd bereikbaar voor bellers. Wel heb je hiervoor twee aparte antennes nodig, waardoor de accu snel leegraakt en je je telefoon regelmatig op moert laden als je goed bereikbaar wilt blijven.
Ga je voor een Dual SIM passief variant, dan zitten er twee SIM-kaarten in je toestel. Je kunt dan handmatig instellen welke van beide kaarten je wilt gebruiken. Tegelijk beide kaarten gebruiken is helaas niet mogelijk. Dat is dan ook de reden dat de passieve variant minder populair is.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *