Modem en router, iedereen heeft er waarschijnlijk wel eens van gehoord maar niet iedereen weet dat het niet hetzelfde is. De woorden worden door elkaar heen gebruikt. Toch zijn het twee compleet verschillende apparaten. Een modem zorgt voor de verbinding met je internetprovider, terwijl een router het verkeer verdeeld tussen de verschillende apparaten in je huis. Hieronder gaan we kijken naar beiden, en ook naar de verschillen tussen de twee.

Modem of router wat is het verschil
© Pixabay.com

Wat is een modem precies?

Een modem heeft eigenlijk vrijwel iedereen in huis. Een modem is onmisbaar als je op internet wil. Een werkende internetverbinding wordt namelijk verzorgd door de modem. De modem zorgt ervoor dat het signaal van de internetprovider dusdanig wordt omgezet, zodat jouw apparaten het kunnen lezen. Het internet komt bij je huis binnen via de kabel, DSL of glasvezel. De modem vertaald dit signaal dus. Dit doet het ook andersom, het signaal van het huis wordt doorgegeven aan de internetprovider. Dit heeft een werkende internetverbinding als resultaat.

Wat is een router precies?

Een router heb je nodig als je het internet op meerdere apparaten wil gebruiken. De router is een soort verdeelstation, dat het internetsignaal verdeeld over alle aanwezige apparaten. Ook de communicatie tussen die apparaten wordt verzorgd door de router. Dit zorgt voor een netwerk. Dat netwerk kan draadloos zijn, zoals het wifi netwerk. Het kan ook doormiddel van kabels. Omdat vrijwel iedereen meerdere apparaten heeft hebben de meeste mensen ook een router.

Het verschil tussen de modem en router

Het verschil is dan ook dat de modem nodig is voor het vertalen van het binnenkomende internetsignaal. De router sluit je hierop aan, alleen als je meerdere apparaten wil of hebt. Het signaal komt dus binnen, dan wordt het vertaalt via de modem en vervolgens via de router verdeeld over de aanwezige apparaten. Heb je maar een computer? Dan kun je die ook direct op de modem aansluiten en heb je geen router nodig.

Modem of router wat is het verschi
© Pixabay.com

Modem en router in een

Veel mensen hebben thuis toch echt maar een kastje staan, en meerdere apparaten. Hoe kan dat dan? Want we zeiden net dat je dan zowel een modem als router nodig hebt. Dat klopt, want vaak zie je tegenwoordig een modem en router in een. Dan hebben je dus maar een kastje, met hierin een modem met ingebouwde router. Dat is heel handig om meerdere redenen. Je hoeft maar een apparaat te installeren. Je hebt minder stekkers en het kost minder ruimte. Nadeel is wel dat het apparaat dan altijd in de buurt moet staan van de plek waar het internet binnenkomt. Omdat dit vaak in de meterkast is, kan het zijn dat het niet zo makkelijk is om daar een kastje neer te zetten. Ook is de meterkast lang niet altijd een centraal punt in de woning, wat wel belangrijk is voor goed bereik. Door een extra apparaat te kopen en deze centraal te plaatsen kun je hier alsnog voor zorgen. Dan heb je toch weer het volle internet bereik beschikbaar op alle apparaten.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *