In de wat nieuwere huizen ga je geen loden leidingen meer aantreffen, maar heb je een huis dat gebouwd is voor het jaar 1945 of tussen 1945 en 1960, dan kan het zijn dat er in het huis nog loden leidingen liggen. Het was namelijk vroeger heel gebruikelijk om in de huizen deze leidingen aan te leggen. Het resultaat hiervan, is dat kleine deeltjes lood van de leidingen in het drinkwater terecht kunnen komen en hiervan is gebleken dat dit schadelijk is voor de gezondheid. Daarnaast is er vaak slijtage van de leidingen ontstaan door de loop der jaren en heb je kans dat meer schadelijke looddeeltjes vrijkomen. Je kunt de leidingen herkennen door de (doffe) grijze donkere kleur dat het heeft. Daarnaast kun je tegen de leiding aan tikken en moet je een dof geluid horen. De leidingen vindt je in de meterkast aan beide kanten van de watermeter. Een andere manier om te kijken of er sprake is van loden leidingen, is om een watertest uit te laten voeren. Hierin kunnen sporen van lood uit worden gehaald, wat weer aanduidt op het feit dat je loden leidingen in het huis hebt liggen die vervangen moeten worden, omdat dit dus een gevaar vormt voor de gezondheid van de mens. Voor de jeugdigen onder ons kan door een overmatige inname van lood een ontwikkelingsstoornis ontstaan m.b.t. de hersenen. Bij volwassenen kan het leiden tot een hoge bloeddruk en nierstoornissen.

Loden leidingen vervangen
© Pixabay.com

Vervangen
Lukt het nog niet om de leidingen te vervangen, dan is het raadzaam de kranen elke ochtend twee minuten te laten lopen voor gebruik, zodat er geen lood uit de leidingen kan komen. Het gebruik van flessen water wordt aanbevolen. Sommige mensen denken dat het koken van water voldoende is om de metalen uit het water te halen, maar dit schijnt weinig nut te hebben en wordt dus niet aangeraden. Mocht je de leidingen financieel al wel kunnen vervangen, dan is het verstandig een professional in te schakelen. Hij heeft verstand van het vervangen van deze leidingen en weet waar hij op moet letten. Het is raadzaam te beginnen met het vervangen van de leiding die richting de keukenkraan gaat, aangezien je toch het vaakste gebruik maakt van deze kraan. Als de leidingen vervangen zijn, dan geldt hierbij dat je de eerste maanden de kranen weer even moet laten lopen alvorens je water gebruikt. Dit wordt ook wel het doorspoeladvies genoemd. Het kan namelijk zijn dat in het begin van net vervangen leidingen, nog metaalsporen in het water zitten die op deze manier eerst weggespoeld kunnen worden.

Loden leidingen vervange
© Pixabay.com

Norm drinkwater
Alleen als jouw huishouden loden leidingen heeft, dan wordt het gemiddelde aan loodconcentratie in het drinkwater overschreden. Het gewone drinkwater met ander soort leidingen bevat een gemiddelde concentratie van 1 microgram per liter dat is toegestaan door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Kortom, het is altijd verstandig om, indien je loden leidingen binnenshuis hebt, deze zo snel mogelijk te laten vervangen om gezondheidsrisico’s te beperken. Het is de investering meer dan waard.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *