WiFi speelt in de huidige samenleving een ongelofelijk belangrijke rol en het wordt dan ook op talloze plekken gebruikt. WiFi si in principe niets meer dan een bepaald systeem dat ervoor zorgt dat je gebruik kunt maken van internet verbinding in de buurt van een bepaalde router. Zo wordt WiFi bijvoorbeeld in vrijwel ieder huis, maar ook in vrijwel ieder kantoorpand gebruikt. Bijna alles gaat tegenwoordig online en een goede internetverbinding is dan ook onmisbaar, maar hoe werkt WiFi eigenlijk? Hieronder lees je daar meer over.

Hoe werkt WiFi
© Pixabay.com

Wat is en wat doet een WiFi router?
Een WiFi router is de basis van WiFi. Zonder router is er geen WiFi. Een router is in principe een klein kastje dat je ergens in je woning of in je kantoor plaatst en in de meeste gevallen voorziet van elektrische stroom. Dit WiFi kastje zendt radiosignalen uit via radiogolven. Dit wordt erg vaak gedaan, namelijk zo’n 10 keer per seconde. Deze signalen geven aan dat er een WiFi actief is waar gebruik van gemaakt kan worden. Apparaten in de buurt zoals laptops, tablets en smartphones zijn in staat deze signalen op te vangen. Wanneer je met je smartphone een WiFi verbinding nodig hebt kun je dan simpel via de instellingen verbinding maken met het WiFi systeem dat in de buurt aanwezig is. De WiFi signalen die dan door de router worden uitgezonden, worden als het ware opgevangen door de mobiele apparaten. Speciale kleine chips die zich in apparaten bevinden zorgen ervoor dat apparaten in staat zijn signalen te verzenden en ontvangen. WiFi maakt gebruik van verschillende frequentiebanden. Frequentiebanden kunnen worden gezien als een soort wegen. De reden dat er gebruik wordt gemaakt van verschillende wegen is zodat verschillende verbindingen niet door elkaar heen gaan en elkaar bijvoorbeeld vestoren.

Hoe werkt WiF
© Pixabay.com

Hoe doet WiFi het zo goed mogelijk?
Dat WiFi je webpagina niet snel genoeg laadt of bepaalde dingen erg traag doet is een veel voorkomend probleem. Er zijn een aantal zaken die ervoor kunnen zorgen dat je WiFi een stuk trager werkt dan dat het kan. Je kunt zorgen dat je WiFi het zo goed mogelijk doet door er allereerst voor te zorgen dat je niet al te ver bent van je router. Deze zendt signalen uit die jouw apparaat moet ontvangen, maar als je niet in het bereik van de router bent kan je apparaat er moeite mee hebben de signalen te ontvangen. Verder kan het principe dat meerdere mensen dezelfde WiFi verbinding gebruiken er ook voor zorgen dat het systeem trager werkt. De Wifi krijgt een stuk meer te doen en werkt dus langzamer. Het kan ook een oplossing zijn om een WiFi versterker te kopen en deze ergens anders in de woning te plaatsen op een dusdanige manier dat je daardoor verbinding hebt op plekken waar je dat normaal niet hebt. Als je een bepaalde plek hebt die te ver van de router vandaan is en het niet mogelijk is de router te verplaatsen kan het eenvoptie zijn om daar een versterker te plaatsen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *