Om gemakkelijk van water gebruik te kunnen maken, is een aansluiting bij het waterbedrijf nodig. Dit brengt natuurlijk kosten met zich mee. Om dat er meerdere waterbedrijven in Nederland actief zijn, kan je dus gemakkelijk de kosten vergelijken. Al is het wel belangrijk om te weten dat dit anders werkt dan andere vormen van vergelijken. Je kunt namelijk niet zomaar de goedkoopste aanbieder kiezen als consument. Om daar meer over te weten te komen, is het volgende doornemen een goede zaak. Zo weet je precies wat je mag verwachten van de prijs en van het waterbedrijf.

Kun je prijzen voor leidingwater vergelijken
© Pixabay.com

Gemakkelijk online vergelijken

Het is eerst belangrijk om te weten hoe en waar je kunt vergelijken. Dat kan je het best gewoon online doen. Er zijn verschillende goede vergelijkingswebsites die je daarvoor kunt bezoeken. Op die manier kan je heel snel achterhalen welke prijzen de verschillende waterbedrijven hanteren. Zo kan je ook snel zien waar je het goedkoopst uit bent. Dit betekent echter niet dat je dan dus zomaar kan overstappen, zoals dat bij energiebedrijven kan. Dat komt doordat het systeem net even anders in elkaar zit. Wel kan je goede inschattingen maken van wat je kwijt bent in jouw huishouden op dat moment.

De verschillen per regio

Je kunt de prijzen van de verschillende waterleveranciers weliswaar vergelijken. Je kunt alleen niet zelf je leverancier uitkiezen. Welk bedrijf het water levert is afhankelijk van de regio waarin je woont. Elk bedrijf kan dus zijn eigen prijzen hanteren, maar niet zelf bepalen waar het wel en niet levert in Nederland. Dit betekent dat er een groot verschil tussen de prijzen in de regio’s zit. Ook binnen regio’s kunnen verschillen zitten wanneer er meerdere bedrijven actief zijn. Tot op bepaalde hoogte kan je dus nog wel uitvinden hoe je op jouw adres het goedkoopst uit bent.

Kun je prijzen voor leidingwater vergelijke
© Pixabay.com

Uitleg over de verschillen

Het is interessant om te zien waarom er verschillen in de kosten voor water zitten. Dat komt onder andere doordat de bedrijven van verschillende plekken het water moeten betrekken. Water uit rivieren kost meer dan grondwater, bijvoorbeeld. Dit heeft te maken met de kosten voor het zuiveren. Bovendien is er in de ene regio meer werk aan het leidingsysteem dan in de andere regio. Ook dit wordt in de kosten meegenomen. Op die manier kan het dus zo zijn dat je in bepaalde delen van Nederland veel minder betaalt dan in andere delen van het land.

Waaruit bestaan de prijzen?

Om te bepalen wat je nu eigenlijk aan het vergelijken bent, is het slim om te weten wat er allemaal in de prijzen voor water is opgenomen. Natuurlijk is een belangrijk deel voor het waterverbruik. Dit gaat per duizend liter. Daarnaast betaal je vastrecht. Dat is voor het gebruik van het waterleidingnet. Ook is er een deel belasting. De provincies, gemeenten en waterschappen hebben daarnaast elk hun eigen heffingen. Die verschillen dus ook het meest per regio. Wanneer je gaat vergelijken weet je nu waar de verschillen vandaan komen. Dit is belangrijk om een goed beeld te vormen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *