Het moment dat je jouw energiefactuur ontvangt, is hét moment om eens te zien hoeveel energie je nu precies het afgelopen jaar hebt verbruikt. Normaalgesproken ontvang je jouw energienota in dezelfde maand als vorig jaar, dus je kan dan mooi jouw gas- en elektriciteitsverbruik vergelijken met voorgaande jaren. Dat geldt uiteraard niet als je een tijd geleden bent verhuisd. Dan krijg je namelijk een afrekening van jouw energie over die paar verstreken maanden en heb je geen vergelijkingsmateriaal. De kans is immers groot dat dit huis groter of juist kleiner is dan je vorige woning, beter of minder goed is geïsoleerd et cetera.

Hoe lees ik mijn energiefactuur
© Pixabay.com

Vergelijkingsmoment

Op jouw energiefactuur zie je dus in één oogopslag jouw verbruik van energie van het afgelopen jaar én de afgelopen jaren. Bedenk hierbij dat het weer een grote rol speelt, net als hoeveel je (niet) thuis bent geweest. Stel dat je ziet dat je het afgelopen jaar minder gas hebt verbruikt, dan kan dat komen omdat je met iets meer beleid je thermostaat hebt bediend. Maar een milde winter heeft ook positieve invloed op je gasverbruik, net als de situatie dat je de afgelopen winter veel minder thuis was dan vorig jaar. Andersom kan natuurlijk ook: dat je schrikt van je verbruik van energie (gas en elektriciteit), tot je beseft dat je deze winter heel veel thuis hebt gewerkt.

Een mooi bespaarmoment

Ik zie de jaarnota ook altijd als een goed moment om nog eens wat milieuvriendelijker om te gaan met mijn thermostaat, radiatoren en mijn elektriciteitsverbruik. Het scheelt echt als je de thermostaat om 23 uur al lager zet, als je weet dat je toch binnen een half uur naar bed gaat. Zo snel koelt je huiskamer echt niet af. Hetzelfde geldt als je wat langer van huis bent. Niet pas op het laatste moment nog even de thermostaat naar links draaien, maar een half uurtje eerder. Zeker als je bezig bent, merk je nauwelijks dat het heel langzaam ietsje frisser wordt. En waarom staat die radiator nog steeds aan in dat kamertje waar je alleen vanmorgen even hebt gewerkt? Geloof me: met een beetje opletten bespaar je zo een paar tientjes op je energie jaarnota.

Hoe lees ik mijn energiefactuu
© Pixabay.com

Hoeveelheden en voorschotten

Op jouw energienota zie je ook hoeveelheden gas en elektriciteit staan. Die zeggen eigenlijk ook iets meer dan de bedragen. Als het tarief voor gas en/of elektriciteit is gewijzigd, is het ook niet voldoende om alleen naar de energie geldbedragen te kijken. Ook staan de bedragen vermeld die je betaalt aan leveringskosten. Vaak gaat het om een vast bedrag dat in je contract staat, plus een variabel bedrag dat afhankelijk is van je verbruik. Tot slot zie je een overzicht van je maandelijkse overschotten, de optelling daarvan en het verschil met het totaalbedrag energie dat je bent verschuldigd. Heb je meer verbruikt dan het totaal van je overschotten, dan moet je iets bijbetalen en zal jouw voorschot iets omhoog gaan. Heb je echter minder verbruikt, dan krijg je wat euro´s terug en zal jouw voorschot naar beneden worden bijgesteld.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *