Het verbruik van energie is een belangrijke kostenpost in elk huishouden. Het is echter voor veel mensen totaal niet duidelijk hoeveel er wordt verbruikt in huis. Het wordt wel aangegeven op de jaarafrekening die je van de leverancier krijgt. Alleen is die dan vaak weer niet heel duidelijk. Toch zijn er allerlei redenen te bedenken waarom je meer inzicht in je verbruik wilt krijgen. Het is handig wanneer je dit zelf kan berekenen. Dit hoeft niet heel lastig te zijn. Mits je weet wat je nodig hebt om een goede berekening te maken.

Hoe bereken ik mijn energieverbruik
© Pixabay.com

De factoren die meespelen

Om het verbruik in energie goed inzichtelijk te maken, moet je verschillende factoren in het oog houden. Zo is het in de eerste plaats belangrijk om rekening te houden met de grootte van jouw huishouden. Het energieverbruik hangt deels samen met hoeveel mensen je in één huis woont. Je doucht meer, kookt wat meer en zal meer kamers moeten verwarmen. Een andere factor is het soort woning waarin je woont. Is het een appartement, rijtjeshuis of vrijstaande woning? En hoe groot is de woonoppervlakte? Ook dit draagt bij aan de omvang van het energieverbruik. Tot slot is de mate waarin je geïnvesteerd hebt in isolatie een factor. Betere isolatie leidt tot lagere stookkosten.

Zelf de energiekosten berekenen

Je kunt de energiekosten berekenen door daarvoor een tool die online te vinden is te gebruiken. Dat is vooral belangrijk omdat geen enkel huishouden precies gelijk is. Door het verbruik in energie te meten, kan je ook gemakkelijker op zoek naar de juiste leverancier. Dat doe je dan weer door alles t vergelijken en zo het beste abonnement voor de dienst te vinden. Je vult de verschillende gegevens van de factoren zoals hiervoor genoemd in de tool in. Aan de hand daarvan kan je dan ontdekken wat voor verbruik jij met jouw gezin in de woning hebt. Daar kan je veel voordeel van hebben.

Hoe bereken ik mijn energieverbrui
© Pixabay.com

Berekenen bij verhuizen

Wanneer je gaat verhuizen, dan zal het verbruik in energie ook mee veranderen. Dat komt natuurlijk doordat je in een ander soort woning, met een andere mate van isolatie gaat wonen. Het is dan fijn wanneer je vooraf een inschatting kan maken van de mate van verbruik die je zal hebben. Zeker ook omdat je zo veel beter grip houdt op de kosten waar je mee te maken krijgt. Je kunt hiervoor dezelfde tool gebruiken voor de berekening. Let er dan alleen wel op dat je dus andere cijfers voor de nieuwe situatie moet invullen.

Gebruiken voor andere doelen

Het berekenen van je energieverbruik kan ook voor andere doelen handig zijn. Zo kan het misschien zo zijn dat je graag wat bewuster met het milieu wilt omspringen. In dat geval kan je er veel aan hebben wanneer je inzicht hebt in je energieverbruik. Omdat je met de tool een heel duidelijk inzicht kan krijgen, is het altijd aan te raden om dezelfde methode daarvoor te gebruiken. Zo krijg je een idee van jouw situatie en kan je bekijken waar je op kan besparen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *