Het principe dat er wereldwijd erg veel vervuilende stoffen zijn zorgt ervoor dat de aarde steeds minder schoon is en ook continu opwarmt. Hiertegen is groene energie bedacht. Men is al jaren bezig een zo groot mogelijk deel van de energie die normaal werd opgewekt te vervangen door groene energie. Bij groene energie wordt de energie opgewekt door middel van stoffen die niet schadelijk zijn voor de aarde. Bij grijze energie, de energie die daarvoor altijd werd gebruikt en nog steeds veel wordt toegepast, wordt er energie opgewekt door middel van bijvoorbeeld aardgas en aardolie.

Groene energie wat is het en hoe kom je eraan
© Pixabay.com

Verschillen groene en grijze energie
Zoals gezegd is groene energie een vorm van energie die op een dusdanige vorm wordt opgewekt dat de bronnen niet schadelijk zijn voor de aarde. Bij grijze energie zijn de bronnen die wordt gebruikt om het energie op te wekken met name aardolie en aardgas. Aardolie en aardgas zijn erg waardevol en ze leveren veel op. Het is echter zo dat wanneer je deze stoffen gebruikt als bronnen om energie mee op te wekken, er veel koolstofdioxide vrijkomt. Koolstofdioxide is in grote schalen erg schadelijk voor de aarde en het speelt een enorme rol inde opwarming van de aarde. Deze variant van energie wordt dan ook grijze energie genoemd. Bij groene energie daarentegen worden er geen bronnen gebruikt die kunnen zorgen dat er stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor de aarde. Bij groene energie zijn de bronnen die gebruikt worden bijvoorbeeld de zon en de wind.

Groene energie wat is het en hoe kom je eraa
© Pixabay.com

Hoe kom je aan groene energie?
Dat groene energie dus de oplossing is voor een beter en schoner milieu is wel duidelijk, maar een andere vraag die in veel mensen op komt is hoe zij kunnen komen aan groene energie. Er zijn een aantal tips die je hierbij enorm kunnen helpen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een groene energieleverancier. Uiteindelijk is het zo dat energie wordt opgewekt en via de energieleverancier naar jou komt. Jij betaalt hiervoor en krijgt de mogelijkheid de energie te gebruiken. Door te kiezen voor een groene energieleverancier kun je er al voor zorgen dat je zelf in ieder geval gebruik maakt van energie dat geen schade aan het milieu toebrengt. Verdere krijg je ieder jaar een stroometiket van je energieleverancier waarop ook staat waar de energie die zij aan jou leveren vandaan komt. Hierop kun je kijken of jouw energie bijvoorbeeld van kolen komt, of van de wind komt. Ook kun je bijvoorbeeld zelf aangeven dat je energie wilt dat uitsluitend uit Nederland komt en je kunt zelf kiezen voor groene stroom. Een andere optie om aan groene stroom te komen is het gebruik maken van zonnepanelen. Buiten het feit dat je kunt kijken waar jouw leverancier de energie vandaan haalt kun je door middel van zonnepanelen die je op je eigen dak laat plaatsen ook zelf groene energie opwekken. Zo ben je zelf goed bezig voor het milieu, maar ok de lange termijn kan dit ook nog eens een enorm goede investering zijn om later te besparen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *